Jouw job als ingenieur

Ikigai en de job van ingenieur

Jou job als ingenieur

In je job als ingenieur ben je constant bezig met het ontwerpen, creëren en innoveren. Maar te midden van de dagelijkse drukte van projecten en deadlines kan het gemakkelijk zijn om deze creatieve vlam, je innerlijke vrijheid en het grotere plaatje uit het oog te verliezen. Namelijk je persoonlijke doel en voldoening in je carrière. 

Dit is waar ikigai in beeld komt, een cultureel diepgeworteld begrip dat iedereen in Japan kent maar niet over spreekt, zoals "saudade" in Portugal. Je zou het benaderend kunnen vertalen of eerder her-talen als "een reden van bestaan" of "datgene waarvoor je 's ochtends wakker wordt."

Het Japanse woord is samengesteld uit de woorden "iki" (leven) en "gai" (waarde of nut). Dit concept helpt je jouw persoonlijke voldoening, waarde, en levensdoel te vinden door te focussen op dat wat je gepassioneerd maakt, waar je goed in bent, waarvoor je betaald kan worden, en wat de wereld nodig heeft.

Voldoening in je job

Door je Ikigai te begrijpen, kun je niet alleen een diepere voldoening vinden in je job als ingenieur maar ook je professionele groei en richting verbeteren. Loopbaancoaching kan een krachtig hulpmiddel zijn om deze reis van zelfontdekking en carrièregroei te begeleiden. 

In wat volgt zullen we verkennen hoe ingenieurs Ikigai kunnen gebruiken als leidraad voor loopbaancoaching, om zo hun passie en doel in hun professionele leven te ontdekken en te omarmen.

job ingenieur

De kracht van ikigai - in flow zijn als ingenieur

Een essentieel aspect van het begrijpen van ikigai is een doorvoeld inzicht en daardoor herpositionering in je leven en werk, in samenhang met het vermogen om makkelijk en herhaaldelijk in de flow te komen en te blijven. In de flow zijn is een mentale staat van volledige betrokkenheid en focus, waarbij je opgaat in je activiteit en het gevoel van tijd en zelfbewustzijn vervaagt.

Deze staat van flow kan optreden tijdens het fietsen, in de natuur, in een rustige pauze-context, 's nachts of op elk moment van de dag waarop je jezelf toestaat om los te komen van externe prikkels en je onderbewuste creativiteit vrij spel geeft. In de flow-staat kunnen grote inzichten en uitvindingen gebeuren.

Zo ontdekte August Kekulé, de gerenommeerde organische chemicus, de cyclische structuur van benzeen in een flow-staat die leidde tot het visualiseren van een ronde vorm voor een molecuul in plaats van de gebruikelijke lineaire denkwijze, wat een baanbrekende ontdekking bleek te zijn.

jouw job als ingenieur

Afstemmen via self-management

Echter, net zoals je in een staat van flow kunt komen, kun je er ook snel uitvallen door verschillende externe factoren zoals sociale druk, oude gewoonten, bekende omgevingen en psychologische patronen. Dit kan leiden tot een terugval in je standaardroutine of psychische comfortzone, al is die niet altijd bevorderlijk of zelfs aangenaam voor jezelf of anderen. Daarbij wordt de vrije doorstroming van creativiteit en innovatie tijdelijk belemmerd.

Om deze cyclus te doorbreken en jezelf opnieuw in de richting van je Ikigai te sturen, kunnen de kernelementen van de pendules van Vadim Zeeland van pas komen. Deze elementen, zoals zelfbewustzijn, zelfsturing, en het loslaten van beperkende overtuigingen, kunnen ingenieurs helpen om hun innerlijke kompas opnieuw af te stemmen en terug te keren naar hun kern van passie en ingebakken doel.

Er is een technische analogie met de hydrodyamische stroomvergelijkingen, waar je je beste dag niet hebt als je tegen de flow of letterlijk stroom in tracht te roeien in je carrière, als je je van je eigen optimaal stroom pad niet bewust bent.

Jobadvies voor de ingenieur

Door loopbaancoaching te integreren met concepten als Ikigai, flow en de kernelementen van Vadim Zeland's (resonantie)slingers, kunnen ingenieurs niet alleen hun creativiteit en innovatievermogen behouden, maar ook hun professionele groei en ook persoonlijke voldoening en "goesting" naar nieuwe hoogten tillen.

Interesse in loopbaanadvies als ingenieur? Vraag een gratis kennismaking aan.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.