Help, ik vind de wereld saai!

Hoe voorkom ik bore-out?

 

Met regelmaat passeert er een coachee die last heeft van snel uitgekeken geraken op de dagdagelijkse dingen die ons bestaan inhoud geven: job, huishouden, kinderen,... Een bore-out ligt op de loer: hoe lang ga ik deze job nog blijven doen? Het toont zich in de resem jobs: ze neigen ernaar jobhopper te worden en dat willen ze voorkomen en zo belanden ze dan bij een loopbaancoach.

Wat doe je daaraan? Ik neem je eerst even mee naar de werki

Het menselijk brein

Eén van de kwaliteiten van het menselijke brein is hetzelfde en herhaling te kunnen herkennen. Dat kan een kleur, vorm, patroon, structuur enz zijn in een tapijt, een menselijke reactie, een taak...een oneindig pallet aan mogelijkheden. Hetzelfde herkennen is een kwaliteit van de geest. Zo wordt onze omgeving eenvoudiger en beheersbaarder. Stel je voor dat je alles telkens weer als nieuw ervaart: zo kan het werk niet vooruitgaan!

Alles blijft...

Ooit leerde ik in een zangles-oefening op kleine en grote tertsen volgend gedicht dat hier een ander licht op werpt:

Alles blijft 
Alles gaat voorbij
Alles blijft voorbij gaan.

Een voorbeeld. De rivier stroomt: dat blijft. Het water en de weerkaatsing van het licht is echter geen milliseconde hetzelfde: alles gaat voorbij. En toch: het water dat voorbij stroomt: dat blijft voorbij gaan.

We passen dit nu even toe op een taak die je verveeld in je job bvb: ik moet weer mijn emails beantwoorden. Dat is de rivier. Maar de emails zelf zijn allen verschillend niet? Dat is het water. En die stroom aan emails blijft maar komen. Het water blijft ook door de rivier stromen. En zo kan je kijken naar elke taak in je job.

Wat is het probleem?

Wie de wereld saai vind focust op 'alles blijft'. Als jij je daarin specialiseert dan reduceer je de wereld en beleef je nog weinig: het is steeds hetzelfde. Het kan zelfs leiden tot depressieve gedachten. 

Want het punt is dat je een oordeel hebt gevormd over dat wat blijft. Je oordeel is afkeur. En dat roept negatieve emoties op en als je die genoeg herhaalt dan moet je op de duur maar je PC op je bureau zien staan om in de aversie verzeild te geraken. En komt er zoiets naar boven van: 'ik moet van job veranderen'. Je gaat naar een loopbaanbegeleider om raad want het is al de 3de keer op 4 jaar tijd dat je verandert. Zo kan het niet verder. Je bouwt een afzichtelijk CV op.

De quintessence!

Je verandert van job maar jij verandert daardoor niet. Je kan inzien dat je eenzijdig een kwaliteit van je geest gebruikt (herhaling zien) en een andere links hebben laten liggen: het andere zien, het verschil opmerken, de variatie, de schakering/nuance enz. 

Een andere focus is evenzeer mogelijk.

Hoe doe je dat dan?

Heel eenvoudig door je geest te richten. Een vraag is daarvoor ideaal geschikt: 'wat is er anders?'. Je ziet je PC staan op je bureau en je baalt al: stel dat vast en onderbreek je stroom van gedachten en gevoelens door je af te vragen: wat is er anders? Vind je niks wil ik je altijd helpen: is de lucht en het licht hetzelfde op dit moment tov gisteren? Zelfs het licht van je scherm is ander licht. En hoe zit dat met de emails: wat is er anders? En zo ga je maar door. Je zal merken dat je geest eerst nog wat tegenstribbelt zo van: ja maar dat is toch hetzelfde. Laat die gedachte voorbij varen en keer terug naar je vraag: wat is er anders. 

Er is keuze mogelijk

Ooit nodigde ik een coachee, die het huishouden doen saai vond, uit mijn vaatwasmachine te ledigen en mij te vertellen wat er saai aan was. Hoe doe je dat 'iets saai' maken?! We hebben pret gehad bij het andere te zoeken en te vinden. 

Je zal snel een gevoel ontwikkelen dat er keuze is en de mogelijk bestaat de blik op 'het andere' te richten. Als je steeds hetzelfde herkent, vraag je dan af 'wat is er anders?'. Die vraag laat je geest zoeken naar wat anders is of veranderd is. Alles begint bij bewustzijn. En dan jouw keuze/beslissing om de vraag erop los te laten.

En eens jij je daarin bekwaamt zal je merken hoe ongelooflijk verscheiden de wereld is. Dat er nooit iets 'hetzelfde' is: geen gedrag, geen taak, geen mens! Je kan dan terug de bewondering van het kind voelen. En daarvan genieten. Dat wens ik je toe.

Wil je daarin extra handvaten?

en echt commitment voelen om je hardnekkige neiging 'alles saai te vinden' te doorbreken dan raad ik je aan je loopbaancheques te gebruiken. Het zal je enkele jobhops verschil maken! Of neem deel aan communiceren in harmonie waar we inzoom op de oneindige schakering die de menselijke communicatie kleurt. Of ga voor het hele  traject innerlijk leiderschap: een ongewoon boeiend en verrijkend traject. De voorbije maand doorliepen 11 mensen deze 6-daagse. Ze voelden hoe ze als mens en als professional in beweging kwamen, elk  op zijn eigen thema's.

Het instrument dat de Vlaams overheid ons daartoe aanreikt is de loopbaanbegeleiding
Ik ben er gek van: al zoveel mensen hebben er de zegening van ervaren! En ja,elke 6j heb je er recht op. Het kost je slechts 80€ voor 7u. Een no-brainer! Een heel team aan experten bij NextStep coaching werd er in opgeleid en bied jou een schat aan informatie.