Doorgroeien dankzij de juiste focus

Hoe streven naar iets hogers je helpt in je carrière

Hoe streven naar iets hogers je helpt doorgroeien als ingenieur of leidinggevende

"Om door te groeien, moet je jezelf profileren," beweert Koen. Hij doet er dan ook alles aan om 'gezien te worden' in de organisatie en neemt in meetings vaak het woord, wil zelf niet betrapt worden op fouten, is de eerste om een presentatie te geven,... Een ogenschijnlijk eenvoudige weg naar carrièregroei, maar als we dieper graven, zien we dat het paard achter de kar gespannen wordt.

Wie heeft er succes?

In de coaching brengen we verschillende succesvolle loopbanen in kaart en gaan na hoe deze mensen zich profileren. Er passeren vele kwaliteiten: communicatieve vaardigheden zoals overtuigen en motiveren, enthousiasme,... En waarover hebben deze mensen het dan? Gaat het over 'hoe goed zij zelf zijn of iets anders?'.

Koen ontdekt in zijn job als ingenieur dat mensen die daadwerkelijk succesvol doorgroeien binnen de organisatie, één belangrijk principe hanteren: het bedrijfsbelang staat voorop.

groeien als ingenieur

De gevolgen van verkeerde zelfpromotie

Velen dromen ervan te promoveren of streven één of andere vorm van succes na. We willen allemaal groeien in onze loopbaan en als mens. Maar de wijze waarop zal het verschil maken of het succes er komt of niet. Koen's analyse onthult dat mensen die zichzelf te centraal stellen uiteindelijk vastlopen. Dit leidt tot verlies van vertrouwen, isolatie op de werkvloer en mogelijks zelfs tot een  'alternatief circuit': achterklap. Het gevolg is dat individuen zichzelf in een vicieuze cirkel bevinden, zonder echte vooruitgang.

Focus op het groepsdoel

De sleutel tot succesvolle zelfpromotie en carrièregroei ligt in het inzicht van Koen: "houd het groepsdoel voor ogen." Je doel mag je persoonlijk succes zijn, de weg ernaartoe zal lopen via het groepsbelang. Succesvolle professionals begrijpen dat ze moeten bijdragen aan het grotere geheel van de organisatie. Door zich te richten op het bedrijfsbelang, vergroten ze hun eigen kansen op promotie.

Over doel en middel

Wanneer iemand zichzelf profileert met het groepsdoel als prioriteit, ontstaat er een positieve energie. Het wordt voelbaar dat deze persoon wil bijdragen aan het groter geheel en dat is goed voor de deelnemers in dat groter geheel. Collega's zullen deze betrokkenheid opmerken en waarderen, wat zal bijdragen aan de samenwerking, vertrouwen en steun binnen het team. Bovendien zal de persoon zelf meer voldoening halen uit zijn of haar werk, omdat het gevoel van bijdragen aan een gemeenschappelijk doel diepere bevrediging biedt dan puur persoonlijk succes.

Koen's sturende overtuiging, "om door te groeien hou ik mijn focus op het bedrijfsbelang," dient als een waardevolle les voor iedereen die zijn of haar carrière naar een hoger niveau wil tillen. Het is niet genoeg om jezelf te promoten; het is essentieel om te handelen in lijn met het groepsdoel. Door deze aanpak te omarmen, kunnen we niet alleen onze eigen groei bevorderen, maar ook een positieve impact hebben op onze collega's en organisaties. Het is een win-win benadering die leidt tot duurzaam succes in onze loopbanen.

Interesse om je communicatieve of leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen? Vraag info aan.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.