Assertief en verbindend communiceren


Leren assertief en verbindend communiceren kan wonderen doen in een organisatie. Als je weet hoe, dan kan je rekening houden met zowel je eigen behoeften als die van anderen. Hierdoor wordt samenwerken en elkaar ondersteunen een motivatie. Dat leidt uiteindelijk tot verrijking voor beide partijen.

De methodiek die PROPEL gebruikt, is gebaseerd op een subtiele combinatie van Geweldloze communicatie® en DISC®.


Wat houdt deze training in?

In deze tweedaagse training leer je hoe je vanuit je eigen kracht je grenzen kunt aangeven en kunt opkomen voor je behoeften op een constructieve manier, waarbij er ruimte is voor dialoog. Je leert hoe je voorkomt om aanvallend over te komen, zodat je zonder schuldgevoelens kunt functioneren.

Stel je voor dat een collega weinig bijdraagt tijdens de wekelijkse vergaderingen. Wat zou er zich van binnen kunnen afspelen bij die persoon? En hoe kan je een veilige omgeving creëren waarin hij/zij zich durft uit te spreken? Hoe kan je jezelf motiveren om meer te weten te komen? Of omgekeerd, waar haal jij de motivatie vandaan om jezelf uit te spreken?

Dit vraagt om een bepaalde grondhouding, die je leert in deze 2-daagse. Pas dan wordt communicatie een hefboom voor groei, zowel voor jezelf, de ander als de organisatie.


Wat kan je bereiken met deze training ?

Met deze training kun je diverse vaardigheden ontwikkelen die je helpen om beter te communiceren op je werk en in je persoonlijke leven. Hierdoor kun je de volgende resultaten bereiken:

 • Verbindend en effectief communiceren, waardoor je beter begrepen wordt door anderen en jijzelf anderen beter begrijpt.
 • Op een constructieve manier je eigen grenzen aangeven en opkomen voor je behoeften, zonder aanvallend over te komen.
 • Constructief omgaan met conflicten en deze oplossen, waardoor de samenwerking met anderen verbetert.
 • Kritiek op een constructieve en assertieve manier uiten en ontvangen, waardoor je groeit en anderen ook kunnen groeien.
 • Je eigen mening op een duidelijke en respectvolle manier formuleren, waardoor je beter kunt deelnemen aan discussies en besluitvorming.
 • Een beter inzicht ontwikkelen in de communicatiestijlen van anderen, waardoor je beter kunt inspelen op hun behoeften en verwachtingen.
 • Beter omgaan met communicatieproblemen en deze oplossen, waardoor de communicatie binnen de organisatie verbetert en het werkplezier toeneemt.
 • Krachtig en efficiënt je boodschappen brengen zodat anderen kunnen horen wat je te zeggen hebt en rekening willen houden met je boodschap.
 • De sterktes en valkuilen van je eigen karaktertrekken en die van anderen detecteren en een plaats geven.

Onze werkwijze

Eerste dag

Op de eerste dag bieden we een praktisch en haalbaar kader aan waarmee je empathisch leert omgaan met zowel jezelf als anderen. Dit proces wordt ondersteund door eenvoudige stappen en draagt bij aan het ontwikkelen van een bewustzijn van de onderlinge verbondenheid.

Tweede dag

Op de tweede dag van de training ontdekken we jouw meest dominante karaktertrekken in de communicatie en leren we hoe je het karakter van een ander kunt herkennen. Je krijgt inzicht in jouw sterke en minder sterke punten en leert hoe je kunt omgaan met de verschillen tussen mensen. Hierdoor kun je valkuilen vermijden en de kwaliteiten van elk karakter benutten.


Voor wie

Deze training is geschikt voor iedereen die:

 • Communicatieproblemen ervaart op het werk.
 • Verbindend en effectief wil leren communiceren.
 • Achteraf vaak bedenkt wat hij/zij beter had kunnen zeggen.
 • Geregeld in conflict komt met anderen, ook al is dat niet de bedoeling.
 • Moeite heeft met het uiten of ontvangen van kritiek.
 • Het lastig vindt om een eigen mening te formuleren.
 • Wil begrijpen waarom anderen hem/haar niet lijken te begrijpen


Getuigenissen

Verbindend

Heel interessant! Ik kreeg een heel goed inzicht in hoe communicatie verbindend kan zijn. Door de oefeningen voel ik nu ook goesting om het uit te testen thuis.

B.V.V..

Gezellig en uitdagend

Interessant en interactief. Gezellig en uitdagend.

En op een bepaald vlakken ook een eyeopener.

E.T.

Leerijk

Bijzonder leerrijk. Veel interactie en ruimte voor individuele casussen. Ik leerde er mezelf veel beter door kennen.

K.G.

Heel positief ervaren

Ik heb het traject als heel positief ervaren. Het waren inhoudelijk evoluerende sessies die telkens voor nieuwe focus zorgden die me dan meer bezighielden en belangrijker voor mij waren. De sessies waren een steun en houvast voor mijn loopbaan. Het was transformerend.

B.V.D.V.

Leerrijk

Beetje filosofisch ook en tegelijk praktijkgericht. Ik heb me geamuseerd en heb kunnen oefenen met mijn eigen situaties en dat gaf nieuwe inspiratie. Misschien zorgt het deze avond al voor verandering. 

K.L.

 


.