De pakkende getuigenis van Erik: De kracht van hooggevoeligheid


 

Wist je dat twintig procent van de bevolking hooggevoelig is?

Hooggevoeligheid is het gevolg van hoe het zenuwstelsel werkt. Hier dieper op ingaan zou ons nu te ver leiden, maar laat ons eens kijken hoe die werking zich manifesteert. Hooggevoeligheid uit zich als karaktertrek die veel mooie eigenschappen te bieden heeft. Stuk voor stuk vaardigheden die de wereld nodig heeft, zoals creatieve, intuïtieve maar ook empathische en welwillende eigenschappen. Voorwaarde is wel dat je die gevoeligheid in de juiste omstandigheden gebruikt en jezelf beschermt tegen overprikkeling. Zo niet geraak je uitgeput en verlies je al je energie, je vreugde en humor. 

Erik, die ik ken als een zeer succesvol Sales Manager, sterk relatiegericht en innemend zowel naar klanten toe als naar collega’s, vertrouwde me onlangs toe dat hij al heel zijn leven lang worstelde met de uitdagingen van hooggevoeligheid.

Omdat ik als coach wel meer fijngevoelige mensen ontmoet die last hebben van overprikkeling was ik benieuwd hoe Erik heeft leren omgaan met die uitdagingen. 


Hoe haalt Erik voordeel uit zijn hooggevoeligheid?

Geprikkeld door mijn nieuwsgierigheid ga ik met Erik wandelen. Zijn verhaal ontroert mij. Ook al is er veel verschil tussen de ene fijngevoelige persoon en de andere, toch ontdek ik elementen in zijn levensverhaal die ik eerder ben tegen gekomen en waarin jij als fijngevoelige persoon wellicht erkenning en inspiratie vindt. 

Erik heeft van bij zijn geboorte een onveilige hechting aan zijn ouders moeten ervaren. Dat kan gebeuren in 50 % van de gevallen.  In plaats van hechting ontwikkelde hij noodgedwongen gedragingen die leiden naar afzondering. Bij hoog gevoelige kinderen zijn die effecten des te groter. Het is immers heel waarschijnlijk dat ze niet zijn aangemoedigd om hun hooggevoeligheid te begrijpen en te accepteren. Als antwoord, om zichzelf te beschermen tegen de pijn, gaan ze net als Erik strategieën ontwikkelen om te overleven.  Die onveilige hechting wordt ook later ervaren als een existentiële angst die je gevoelsleven beïnvloedt vanuit je onderbewuste. 


Gelukkig is het nooit te laat om op onderzoek te gaan naar inzicht in jezelf en om je innerlijke patroon te veranderen.  Dat is wat Erik op weg geholpen heeft om met nieuwe kennis (Jung, lichaamstherapie, Yoga) zichzelf en anderen in een nieuw licht te zien. Zo heeft hij zijn moeder op het einde van haar leven kunnen vergeven. Wanneer je vergeeft, sluit je vrede met jezelf en met de ander. Het bevrijdt je van gevoelens van kwaadheid en bitterheid. Hooggevoelige personen voelen zich vaak het best als ze de zin van hun leven en relaties inzien en wanneer hun belangrijkste waarden liefde, vreugde, aandacht en vriendelijkheid zijn. Spiritualiteit als bron geeft hen tegelijk levenskracht en innerlijke rust. Dit is ook het pad dat Erik vertrouwd in de oren klinkt.


Niet verwonderlijk dat Erik zulke fijne relaties kon opbouwen met klanten! Tegelijk zorgde zijn ervaring ervoor om strategieën te ontwikkelen die een gelukkig en zinvol leven vol compassie, interne ervaringen en liefdevolle relaties mogelijk maakten. 

Zijn talenten werden erg gewaardeerd door zijn managers. Zelfs in het harde zakenleven en in gespecialiseerde technische omgevingen kwam de aanpak van Erik helemaal tot zijn recht. 


Besluit zelf om gelukkig te zijn!

Je hebt als hooggevoelige persoon een uitzonderlijke aanleg voor diepgang, concentratie en een enorme wilskracht om datgene wat je na aan het hart ligt tot een goed einde te brengen. 

Voorwaarde is wel dat je rekening houdt met je gevoeligheid en jezelf beschermt tegen overprikkeling.

Als je er moeilijk zelf uitgeraakt kan je je vragen kwijt bij ons. Volg een webinar of workshop in het voorjaar 2022 volgen. De webinars zijn gratis

Webinar ‘Speelt hooggevoeligheid je parten op het werk’

Gratis, 1,5u

Data en inschrijven

Workshop ‘Maak van hooggevoeligheid je kracht.'

€140

Data en inschrijven

in 
Je grenzen afbakenen als fijngevoelig persoon (HSP)