Veranderen van job als ingenieur

Je moet geen oude schoenen weggooien vóór je nieuwe hebt

Veranderen van job als ingenieur?

Er is een oud spreekwoord dat zegt: 'Je moet geen oude schoenen weggooien vóór je nieuwe hebt, anders moet je op kousenvoeten naar de schoenwinkel'.

Dit geldt ook voor ingenieurs in hun professionele leven. Frustraties, ontevredenheid, misnoegen... je voelt je niet lekker op de plek waar je bent. Je wilt er weg, hoe sneller hoe beter. Hoewel frustraties een logische drijfveer zijn om als ingenieur te veranderen van job zijn ze niet altijd opbouwend en wel om twee redenen.

De ingenieur en switchen van jobs - de spiegel

Ten eerste vertelt een frustratie je veel over wat je niet wilt, maar heel weinig over wat je als ingenieur wél wilt. Je weet dat je weg wilt van een bepaalde situatie, maar welke richting wil je op?

Te vaak zien we dat ingenieurs weglopen van hun huidige job zonder te weten waarheen dit hen leidt. Dit kan leiden tot een situatie waarin je van de ene ongewenste situatie in de andere valt, omdat je geen duidelijk beeld hebt van je eigen waarden en criteria.

In loopbaanbegeleiding, specifiek voor ingenieurs, bouw je in 7 uur een criteriumpalet op, dat helpt om duidelijker te definiëren wat belangrijk voor je is.

jobs ingenieur

Switch van job of je behoeftes leren kennen als ingenieur!?

De tweede reden is dat er waarschijnlijk nog een les te leren valt, iets wat juist voor ingenieurs cruciaal kan zijn. Het coachingsadvies is: 'kijk eens beter naar wat je afstoot en neem wat afstand van wat je aantrekt, om het beter te kunnen inschatten'. Als ingenieur gebruik je in je job een unieke set van vaardigheden en gevoeligheden.

Stel dat je je ergert aan collega's die veel ruimte innemen in een vergadering, en je besluit staat vast: ik ga weg. Je neemt dan je (over-)gevoeligheid mee en dan kan het zijn dat je je behoefte aan erkenning meeneemt naar een nieuwe job. Voor je goed en wel bezig bent op die andere job duikt er toch weer zo'n aandachtstrekker op.

Een vraag die jij jezelf kan stellen is 'wil ikzelf wat meer op de voorgrond treden?' is dat mijn behoefte? Dit in kaart brengen en een actieplan opmaken is zeer nuttig voordat je als ingenieur je geluk elders zoekt.

ingenieur job

Eerlijk zijn tegenover jezelf

Het is niet zo dat ik tegen verandering van werk ben, integendeel. Echter, is het belangrijk te beseffen dat jouw reactie vaak meer zegt over jezelf dan over de situatie. Het wijst op een persoonlijke kwetsbaarheid of uitdaging. Als je in je kracht staat, zou je je aandacht gemakkelijk kunnen verleggen. Dit vraagt eerlijkheid tegenover jezelf en de moed om het aan te pakken.

Door als ingenieur op zoek te gaan naar je criteriumpalet, zal je zoektocht breder en diepgaander zijn, waardoor de kans op het vinden van een vruchtbare nieuwe werkomgeving toeneemt. Je zet je voelsprieten op een veelzijdiger manier uit, wat leidt tot een rijker doorleefde beslissing. Succes, ingenieur!

Interesse in loopbaanadvies als ingenieur? Vraag een gratis kennismaking aan met een coach.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.