Communicatie voor managers
Omgaan met boosheid

Communicatie voor managers

Flor is plantmanager en één van zijn medewerkers, Bjorn, komt 'ziedend' binnen 'ik heb er genoeg van'. Hij vraagt 'wat is er gebeurd? 'Hij respecteert weer de regels niet, hij moet eruit' en een hele uitleg van de regels die niet gevolgd zijn..

Flor is nieuw in zijn rol als plantmanager. Hij heeft steeds in sales management rollen gezeten; Hij weet niet zo goed hoe om te gaan met deze woede uitval en knikt 'dat het dan wel zo zal moeten zijn'. Waarna de de procedure in gang gezet wordt.

Waar Flor meer rekening mee kan houden is dat mensen emotionele wezens zijn. En dat je best eerst die emotie ernstig neemt en niet de inhoud en nog minder de conclusies die eraan gekoppeld worden. Immers emoties wijzen op koppeling met het verleden. En als je die laat meespelen dan krijgt iemand een rekening gepresenteerd niet alleen voor wat er nu gebeurd is, ook voor de verleden.

communicatie managers

3 communicatietips voor managers

Een betere manier om hier mee om te gaan is:

- Neem even de tijd voor de emoties: laat ze 'landen' bijvoorbeeld door ze te benoemen in je communicatie: 'ik zie dat je er erg boos van wordt'.

- Beaam ook de redenering van de medewerker: niet je akkoord wel dat je het begrijpt. En dat begrijpen dien je te tonen door het zelf ook nog eens uit te leggen op een vergelijkbare manier als de medewerker. Zo voelt deze zich gehoord.

-Tegen de tijd dat dat gebeurd is zal de medewerker al tot rust gekomen zijn en kan je over de andere feiten beginnen die al dan niet stavend zijn. Nu pas is een rationeel discours mogelijk!

Belangrijk daarbij is dat jij een rustig tempo neemt in je communicatie en helpt je medewerker te vertragen.

De storm gaat liggen, tijd voor een heldere blik op de situatie. Maar dus niet eerder dan dat.

Vragen of interesse in een communicatietraining? Individueel advies? Contacteer ons voor meer info.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.