Capito! Ma prima un caffé.
Simpler leven. Vereenvoudig je bestaan door je eigen waarden te leven

Dat was dan mijn vakantie!

Deconnecteren

Ik heb goed gedeconnecteerd deze vakantie. Ten bewijze: toen ik terugkwam ontglipte me mijn google account paswoord: iets wat ik nochtans dagelijks intik! Daarnaast was het het fijn vast te stellen dat ik niet met een steen in mijn maag zat bij de hervatting van het werk. Ooit was het. Herkenbaar voor jou? Zie dan laatste paragraaf! 

Help, ik wil prioriteiten stellen!

Het tegendeel van 'een steen in de maag' was waar: Er kwamen weer veel ideeën opborrelen om mee aan de slag te gaan. En dan volgt de uitdaging die voor velen herkenbaar is: prioriteiten stellen. Want liefst van al zou ik alles doen. Gewoon uit goesting en omdat elk van die taken het ook waard is om aandacht te krijgen. De realiteit is anders, de dag 24u enz en dus dienen keuzes gemaakt te worden. En daarvoor heb je criteria nodig. Bij één of andere guru las ik als criterium: 'wat gaat het meeste geld opbrengen?'. Begrijpelijk maar de idealist in mij wil een ander criterium als eerste: het werd 'wat gaat het meeste loopbaangeluk brengen'. 

Hoe bepaal ik mijn criteria?

Zo'n criterium helpt me om te bepalen wat ik eerst ga aanpakken. Om te vermijden dat ik me in alle vlijt stort op de emails en me mee laat nemen in de zondvloed die dat losmaakt: vragen, opmerkingen, updates,...Zo'n criterium hebben is voor mij een must om de prioriteiten te bepalen. En hoe weet ik wat voor mij belangrijke criteria zijn? Dat hangt dan weer samen met mijn waarden: ik ontdek die door na te gaan waar ik (over-)gevoelig aan ben. Doe de oefening voor jezelf en lijst eens op wat jou frustreert en stel je de vraag 'wat maakt dat zo belangrijk voor mij?' Dat is waar jij waarde aan hecht!

Doe de lakmoesproef ...

Toets je lijstje af met enkele mensen uit je directe omgeving. Geef er ook een volgorde aan en je eerste prioriteitenlijst is geboren! Wees zelfbewust van je kleine er grotere frustraties die bij jou naar boven komen in de loop van de dag en verfijn je lijst.

Hoe komt het toch dat we ons laten afleiden?

En dat we dus niet gedaan krijgen wat gedaan moet worden? De reden is wat je zou kunnen noemen 'de fractale aard van het bestaan'. Telkens je inzoomt op iets blijken daar 'nieuwe' facetten/invalshoeken/perspectieven aan vast te zitten waar je je voorheen niet van bewust was. Als je dan geen doel voor ogen hebt dan zit je voor je het weet met heel andere zaken bezig. Het is zoals een gps waar je geen bestemming in geeft. Je waarden en de criteria die je eraan koppelt geven je richting!

Een levend voorbeeld uit Toscanië

Zelf kreeg ik een prachtig voorbeeld van je eigen waarden leven toen ik de voorbije weken in Toscanië rondfietste. Een garagist toonde me wat dat is: je eigen waarden leven. Ik heb nog nooit mijn fiestband laten herstellen door iemand anders maar die keer dus wel. (Ik begrijp nog steeds niet waarom die keer wel. Mogelijks om dit te kunnen vertellen:-) Ik passeer zijn vettige vrij chaotische werkruimte en blijf even 'hangen', een soort van inspectie: kan ik hier iets mee? De garagist, zelf aardig ingeolied, komt erbij staan en denkt dat ik mijn band wil laten oppompen. Nee, er is een gaatje in en dus is herstelling nodig. Na mijn beste Italiaans bovengehaald te hebben zegt hij: 'Capito! Ma prima un caffè' en neemt me mee naar de overkant van de straat om zijn expresso te drinken. Ik krijg er ook eentje.

Zalige vent. Vervangt de binnenband in recordtempo zonder enig teken van zich te haasten. De rekening valt ook mee: nieuwe binnenband+expresso+herstelling voor 5€! Mijn beeld van 'lepe Italianen' krijgt bijsturing:-)

 En zo is deze garagist voor mij een voorbeeld voor Traject Innerlijk Leiderschap: voelen waar je voor staat en dat leven. Basta!

Onze waarden leven

Het grote voordeel om zo te leven is dat je veel minder moet denken. Je doet wat bij je past. Je leeft volgens je intuïtie: dan kan je vliegensvlug beslissen. Gedaan met twijfelen, uitstellen, piekeren en dan jezelf op de kop slaan: 'waarom heb ik nu weer niks gedaan?'

Leven voor onze waarden dat doen wij bij NextStep coaching. Wij staan voor ontplooiing van mensen en hun loopbaangeluk. Geen compromissen op dat vlak. Dat is onze prioriteit. We leven ervoor en genieten ervan dit te kunnen leven. Het stappen op de weg naar meer loopbaangeluk is daarbij even belangrijk als het bereiken van het doel. Dat maakte onze garagist me overduidelijk! Het maakt het leven eenvoudiger.

Last van 'een steen in je maag'?

Leer hoe je 'die steen' kan omtoveren in een plezierig gevoel en hoe je anders kan kijken naar en omgaan met jouw situatie. Het instrument dat de Vlaams overheid ons daartoe aanreikt is de loopbaanbegeleiding.  Elke 6j heb je er recht op en het kost je slechts 40€ voor 4u. Een no-brainer!


Ciao! En geniet nog verder van dit zomers weertje!

Hoe vind jij de gepaste coach voor jou ?