Hoe Emmelien in de natuur zichzelf terug vond.

Hoe loopbaanbegeleiding effectief kan zijn

Emmelien was 42 toen ze uitviel op het werk. Ze kwam thuis te zitten en was amper nog vooruit te branden. Na een traject bij een psycholoog kwam ze bij mij terecht voor loopbaanbegeleiding.

Bijna haar hele carrière had ze bij hetzelfde bedrijf gewerkt. De laatste jaren viel het haar echter steeds zwaarder.

Het constante schipperen tussen de verwachtingen van de klanten en haar eigen drang om goed te doen enerzijds en het onbegrip van het management voor de realiteit op de werkvloer, maar ook de nonchalance van sommige collega’s anderzijds…

Ze bleef haar uiterste best doen. Tevreden klanten, dat was waar het voor haar om draaide.

Tot uiteindelijk het licht uitging…

Een metafoor in de natuur

Ik nam Emmelien mee de natuur in voor haar coachingsessie en ze vertelde me haar verhaal. Aanvankelijk met horten en stoten, met de nodige emoties… die gaven we allemaal de ruimte.

Toen ik haar vroeg om een element uit de omgeving te kiezen dat haar situatie symboliseerde, koos ze voor een hele specifieke boom. Ik vroeg haar om de boom te omschrijven en te vertellen wat ze allemaal zag. En ook wat deze boom over haar en haar situatie vertelde.

Ze zag een grote, sterke boom, met stevige takken. Een boom die allicht al veel had meegemaakt, maar stevig geworteld was. Tegelijk viel het haar op dat de boom helemaal overwoekerd was door klimop.

Klimop - Loopbaangeluk.be
Photographer: Benjamin Huggett | Source: Unsplash


Ze kreeg een krop in haar keel. Het inzicht dat die boom haar gaf, raakte haar diep.

Zo’n duidelijke metafoor voor haar situatie… Het bedrijf waar ze zoveel had geleerd en zoveel voor had opgeofferd, had haar geleidelijk aan overwoekerd en verstikt.

Ontdek wat dieper ligt

De werkgever had tijdens het gesprek tot nu toe inderdaad veel meer ruimte ingenomen dan Emmelien zelf. Veel meer dan zij zou willen.

Terwijl Emmelien dacht dat ze na al die maanden afwezigheid voldoende afstand had genomen, bleek de loyaliteit dus nog steeds keihard te knagen.

Dat besef kwam als een schok.

Tegelijk maakte het zoveel duidelijk.

Dankbaar voor deze les, rondden we even later deze sessie af. Na deze wandeling is er heel wat in beweging gekomen. Tijdens de volgende afspraak kon Emmelien zich focussen op haar eigen proces.

Intussen heeft ze een nieuwe job en voelt ze zich als herboren.

Dit is wat coaching in de natuur kan doen.

Door de natuur in te schakelen als tweede coach, spreek je een diepere laag aan. Je zet het rationele en je gedachten even in stand-by en gaat met beelden en metaforen aan de slag.

Daardoor ga je zoveel sneller in de diepte en komen er inzichten die anders misschien weken of maanden op zich zouden laten wachten.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren

5 Tips om een Burn-out te voorkomen