Om je goed te voelen in je werk, focust professor Lieve Annemans – de geluksprofessor – op drie zaken: autonomie, betrokkenheid, competentie. Dit ‘ABC’ correleert prima met geluk in je job:

  • Autonomie: je krijgt voldoende zelfstandigheid in je job
  • Betrokkenheid: je kan mee nadenken en beslissingen beïnvloeden
  • Competentie: je beschikt over de juiste vaardigheden

Hoe je dat dan precies in de praktijk brengt, is natuurlijk nog een ander paar mouwen. Daar zullen we het een volgende keer over hebben. Waar ik je vandaag attent op wil maken, is dat het misschien niet zo verstandig is om dit ABC te optimaliseren in het ‘heilige NU’. Ik wil het langetermijnperspectief er graag aan toevoegen en hieronder vertel ik waarom het belangrijk is dit niet uit het oog te verliezen.

Leer je loopbaangeluk-bril opzetten voor het langetermijnperspectief

Vanaf het begin van je schoolse carrière tot op je werkplek maak je keuzes. Wat je met die keuzes beoogt is ‘je (werk-)leven leiden op een voor jou aangename manier’. Niet meer en niet minder, maar oh zo moeilijk! Want misschien verlangt je vader of moeder wel dat je rechten studeert, terwijl je zelf passie voelt voor mode en ontwerp. Of misschien studeerde je makkelijk wiskunde of wetenschappen in de middelbare school en was het dus evident dat je een ingenieursrichting koos, zonder er verder bij stil te staan. Zo kom je op een loopbaanpad terecht dat de verwachtingen van anderen invult, maar niet de diepe wensen die in jou schuilgaan!

Als je daarentegen je focus verlegt naar loopbaangeluk*, dan trek je het perspectief helemaal open. Gedaan met de tunnelvisie waarbij je danig focust op bijv. die lastige kantjes van je baas, het feit dat jouw loon toch net iets lager ligt dan dat van je collega, dat irritante getreuzel in vergaderingen. Deze kleine ergernissen verdwijnen dan in het langetermijnperspectief: jij bent alert voor je pad en of je er niet te ver van afdwaalt. Je zet je intuïtie in, die vergeten-maar-zo-belangrijke kwaliteit in ons leven. Kortom, je gaat na wat de betekenis op lange termijn is en hebt oog voor waar je vandaan komt. Dat voorkomt zoveel opgeklopte tijdelijke frustratie!

Hoe weet je of je op het juiste loopbaanpad zit?

Ik weet het, je hebt geen glazen bol. De vraag of je nog op je juiste loopbaanpad zit, kan ook weer heel wat triggeren: “Hoe kan ik daar nu zeker van zijn?” Je loopbaangeluk centraal stellen is een pittige uitdaging, die jou noopt tot goed aanvoelen van je intuïtie. Dat is precies waarom we bij PROPEL zo vierkant achter ons innerlijk leiderschap traject staan. Ook in onze loopbaancoaching, de training Radical Collaboration®, onze burn-out aanpak zetten we in op het verhogen van jouw zelfsturend vermogen. Daardoor krijg je meer voeling met je eigen pad.

En eens je je eigen pad bewandelt, hoeft het huidige moment niet meer zo dwangmatig geoptimaliseerd te worden. Je weet waar je mee bezig bent, je kan er best wat bijnemen. Je staat sterker in je schoenen en kan veerkrachtiger omgaan met tegenslagen.

Wil jij opnieuw connectie leren maken met je intuïtie? Op zoek naar handvaten en tools om jezelf te bevragen over jouw loopbaanpad en je langetermijnperspectief? Contacteer ons en in een gratis kennismaking bekijken we welke aanpak de beste is voor jou.

*Loopbaangeluk definiëren we als het tevreden gevoel over het geheel van je carrière. Let wel, je kan dit gevoel op elk moment hebben, niet enkel op het einde van je loopbaan! Voor wie vertrouwd is met Otto Scharmer’s Theorie U: je kan voorvoelen wat je te doen hebt. Je loopbaanpad neemt een vorm aan terwijl je het stapt vanuit je eigen voorvoelen en niet langer geleid door de omstandigheden.

Gratis e-book

 

Fijn dat we je op de website mogen verwelkomen!

Wil je nog een leuk extraatje ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol tips en inspirerende verhalen en download meteen het gratis NextStep e-book!

Schrijf je in