Er zit een betweter in elk van ons. Alleen zien we dat zelf niet meteen. Ik had laatst een coördinator van de trainingprogramma's van een grote koekjesfabriek op bezoek. Hij kloeg dat het management niet naar hem luisterde: zijn ideeën werden in de wind geslagen. Hoe meer hij op de waarde hamerde, hoe minder gehoor hij leek te krijgen. Het was zo frustrerend voor hem. Hij kon ervan ontploffen. 's Nachts sliep hij er niet van en sinds enkele weken had hij ook eczeem. Er diende dringend iets te gebeuren.

We deden een aantal oefeningen waardoor hij stoom kon aflaten. Wat echter het meest indruk op hem maakte, was het verhaal van boer Xing. Het heeft hem zodanig geïnspireerd dat hij het is beginnen vertellen aan zijn collega's. Zijn baas had hem teruggekoppeld dat hij sindsdien echt anders in het werk stond, veel rustiger. Hij waardeerde deze evolutie. Dit verhaal van boer Xing wil ik dan ook graag delen met jullie.

De betweter in elk van ons

In elk van ons zit wel een kleine of grotere betweter. Daarmee bedoel ik iemand die bepaalde ideeën maar moeilijk kan loslaten. Daarom dat boer Xing jou misschien ook wel kan inspireren! Het is een verhaal dat ik ooit zelf eens opgevangen heb. Mogelijk heeft de tand des tijds al voor enige vervormingen gezorgd. De essentie is wel behouden, me dunkt! Hier gaan we:

Boer Xing woonde in een klein bergdorp in het noorden van China. Hij had een zoon en een kleine weide met één paard op. Op zekere dag had hij had hij het hek van de weide goed afgesloten en het paard was ontsnapt. De mensen uit het dorp zeiden 'Xing, jij hebt nogal pech zeg: één paard heb je en het is ontsnapt'. Boer Xing reageert met 'Wie zal 't zeggen?' Waarop de dorpelingen behoorlijk verbaasd weggaan.

betweter verhaal boer xing
Photographer: Raychan | Source: Unsplash

Drie dagen later komt het paard de hellingen afgestormd met wel 20 wilde paarden in zijn spoor. Boer Xing zet het hek van de weide open en zie: boer Xing heeft nu plots 21 paarden op zijn weide. Hij verkoopt er eentje en kan zo de weide uitbreiden. De dorpelingen zeggen 'Xing, gij hebt nogal geluk hé' en boer Xing zegt 'Wie zal het zeggen?’ De dorpelingen druipen af met gefronste wenkbrauwen.

Zijn zoon temt de wilde paarden één voor één: daar is heel wat werk aan. Bij het temmen van het derde paard tuimelt de zoon er van en breekt zijn been. Daarop reageren de dorpelingen: 'Gij hebt nogal pech hé Xing, nu hebt ge zoveel paarden en breekt jouw zoon zijn been.’ Boer Xing antwoordt naar goede gewoonte 'Wie zal 't zeggen. Met ongeloof gaan de dorpelingen terug aan de slag.

Nog geen dag later marcheert het leger het dorp binnen en eist alle jonge gezonde mannen op. De zoon van Xing blijft achter, alle andere jonge mannen moeten mee. De dorpelingen zeggen: 'Xing jong, gij hebt nogal chance zeg! Ongelooflijk!' en boer Xing zegt: 'wie zal het zeggen?'.

Wat leert boer Xing ons over betweters?

Wij mensen oordelen voortdurend: 'goed' of 'kwaad'. En om ons oordeel te staven zoeken we bewijzen: 'Xing heeft pech, want zijn paard is ontsnapt, zijn zoon is gevallen,…' of net omgekeerd 'Xing heeft geluk, want…'.  We zijn betweters! We denken te weten wat goed of fout is.

Wij geven voortdurend betekenis aan gebeurtenissen vanuit ons eigen beperkte referentiekader. We nemen onze duiding voor waarheid. Terwijl we slechts één perspectief innemen, slechts één bril ophebben: die van onze eigen geschiedenis.

In ons traject innerlijk Leiderschap zitten er verschillende oefeningen die jou laten ervaren hoe specifiek en dus beperkt jouw perspectief wel is. Klaar voor een boude uitspraak? Komt ie:

“In feite zijn we niet in staat om te oordelen of iets goed of kwaad is omwille de betrokkenheid die we hebben op het onderwerp én omwille van het tijdelijke karakter van ons bestaan.”

Dat neemt niet weg dat we met zijn allen er het beste van trachten te maken en onze verantwoordelijkheid kunnen opnemen! Hoe je dat kan rijmen, is het onderwerp van een volgende blog 😉

Gratis e-book

 

Fijn dat we je op de website mogen verwelkomen!

Wil je nog een leuk extraatje ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol tips en inspirerende verhalen en download meteen het gratis NextStep e-book!

Schrijf je in