De wachtlijsten bij psychologen en therapeuten zijn ellenlang… We weten dat mensen het lastig hebben in deze covid-tijden. De kunstmatige isolatie hakt er stevig op in. Relaties met anderen vallen weg… en de relatie met onszelf blijkt niet evident te zijn.

Verdomme, ik kan nergens naartoe. Het uitje naar de cinema, de familiebijeenkomst, even op café gaan met vriend of vriendin en het festivalletje dat de sleur doorbreekt, het blijken nu geen opties te zijn. Zelfs de kapper blijft gesloten. Al de pretparken van dit leven zijn gesloten.

Er is geen vlucht meer mogelijk. Ik blijf achter met mezelf. Naakt eigenlijk. Want dit ben ik dan. Een berg verlangens naar dingen buiten mij. Een vulkaan van emoties in mij komt boven drijven bij gebrek aan aarde om ze in te dijken. Geworpen voel ik me, in een wereld waar ik niet meer mee kan connecteren, want die is zelf leeggebloed en snakt zieletogend naar adem.

Het wezen van wie ik ben, toont zich onverbiddelijk. Al mijn verwachtingen, onrust, eindeloze verlangens, onderdrukte gedachten,… daar zijn ze. Ze overmannen me als een tsunami. Wat moet ik hiermee? Hoe ga ik om met zoveel emotie? Ik ben niet voorbereid. Ik ben een stuurloos schip, een schip zonder kapitein. De angst slaat toe. Hoe kan dat toch?

Van reproductie naar eigen intuïtie

Jammer genoeg, is het niet verwonderlijk dat het zover is kunnen komen. We hebben immers geen leidraad of roadmap meegekregen noch van thuis uit, noch vanuit het onderwijs. We hebben geleerd te reproduceren en dat te doen wat van ons verwacht wordt. Een taal leren met al haar regeltjes, een boek van een ander samenvatten, wiskunde begrijpen, jobs invullen die ons niet interesseren,… Volgen, volgen, braaf zijn, luisteren.

En nu wordt er van ons verwacht met onszelf om te kunnen gaan. Zomaar, uit het niks. Onszelf uit de macht van de gewoonte en van de oneindige vluchtroutes te kunnen lostrekken en ons pad zelf te kunnen gaan. Voor wie een job heeft waar hij van houdt, ligt de oplossing voor handen. Want werken, dat mag je nog! Maar de jobs zijn niet op de maat van de mens. De jobs zijn op maat van door anderen bepaalde maatschappelijke noden.

Er wordt van ons Innerlijk Leiderschap verwacht, maar we hebben het niet. Meer zelfs, het is ons afgeleerd!

Er wordt van ons innerlijk leiderschap verwacht en we hebben het niet. Het is nooit aangemoedigd geweest. Meer zelfs, men heeft het ons met de vele regeltjes en opdrachten afgeleerd. Afgeleerd om te voelen wat er toe doet, afgeleerd van bewust zelf te kiezen, richting te houden, van het proces dat het leven is als zinvol te ervaren, van verwondering te voelen voor dit leven, dankbaar te zijn.

In loopbaanbegeleiding merken we het keer op keer. Mensen weten niet hoe hun eigen richting uit te zoeken. Hoe als een voelend wezen in het leven te staan en de eigen intuïtie in te zetten. Onze intuïtie is bevuild geraakt en ons instinct neemt het over. Er is een andere benadering nodig. Een weg naar binnen i.p.v. de weg naar buiten.

Verbinden met je eigen blauwdruk

Het is eenvoudiger gezegd dan gedaan? Toch is er een manier van benaderen waardoor mensen al doende leren hoe dit heft zelf in handen te nemen. Het heet zelfreflectie. Reflecteren over het eigen pad. Voor mensen die dit pad bewandelen met ons merken we dat het gaat om de ‘klik’ maken . Voor de ene is het dat een inzicht over hoe die in de communicatie staat en voor de andere hoe hij met doelen omgaat. Er zijn talloze variaties, het is een uniek proces. Altijd weer is het een loskomen van eigen historiek en een verbinden met je eigen blauwdruk.

De kunst van de reflectie is minder ver af dan we denken. Want we lopen rond met de meest fantastische machinerie van deze planeet: de mens. Een ongelooflijk evolutionair gegeven van lichaam en geest. Het is echter de bedoeling dat we de handleiding ervan eens lezen. Eens via verschillende wegen van introspectie een zicht krijgen op de sturing ervan.

Het is een uitermate boeiende tocht. Confronterend wordt ze door velen genoemd en anderen noemen ze verhelderend.

Zinvol en meer dan ooit nodig ook.

Meer weten?

Contacteer me via filip@propel.be

Gratis e-book

 

Fijn dat we je op de website mogen verwelkomen!

Wil je nog een leuk extraatje ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol tips en inspirerende verhalen en download meteen het gratis NextStep e-book!

Schrijf je in