Vind jij jezelf lui? Of is het een etiket dat anderen op jou plakken? Zeurt je omgeving herhaaldelijk over jouw uitstelgedrag, gebrek aan motivatie, actie, ondernemingszin? En… vind je dat ze gelijk hebben? Of zie je jezelf net als een heel effectieve persoon?

Luiheid of uitstelgedrag: het is eens wat anders dan al dat 'pleasen' en 'perfectionisme' waar anderen dan weer last van hebben! In plaats van steeds op te springen om anderen te bedienen, blijf je rustig in de hangmat hangen. Chill!

uitstelgedrag of luiheid?
Photographer: Kornél Máhl | Source: Unsplash

Het uitstelgedrag van mijn coachee Steven

Die luiheid herbergt dus ook een kwaliteit: in het geval van mijn coachee Steven was het bedachtzaamheid in combinatie met koersvastheid. Steven is iemand die perfect aanvoelt waar hij naartoe wil. Zaken die daar geen verband mee houden, vindt hij niet interessant. Hij begrijpt niet waarom anderen zo’n gedoe maken van zingeving of onzekerheid. Dat is is hem vreemd.

Koersvast en behoedzaam, dat is best een leuke combinatie, toch? Hoe kan dit uitmonden in luiheid, vraag je je misschien af? Ik vertel je hier wat meer over het verhaal van Steven, omdat ik denk dat sommigen zich er wel in zullen herkennen.

Steven’s beroep is ook zijn passie: hij is meubeldesigner! Momenteel zit hij in een stelsel van gedeeltelijke economische werkloosheid. Hij zit dus veel thuis, maar dat deert hem niet: hij vindt het fijn dat hij wat meer met zijn hobby’s kan bezig zijn. Zijn partner hoopte echter dat hij deze periode van thuis zijn zou aangrijpen om wat klusjes in huis en in de tuin af te werken. Dat nieuwe tuinhek eindelijk eens installeren, bijvoorbeeld. Dat had hij zich ook wel voorgenomen, maar toch blijkt daar het schoentje te wringen.

Hij kan zich moeilijk motiveren om eraan te beginnen en stelt gemakkelijk uit. Morgen misschien, of ‘mañana’, zoals men dat in Mexico zo mooi zegt. In ieder geval niet vandaag 🙂 Je kan je wel voorstellen dat dit heel wat ruzies en spanningen opleverde tussen Steven en zijn partner!

uitstelgedrag klusjes doen
Photographer: Daniel Chekalov | Source: Unsplash

Het recept voor uitstelgedrag

Het mechanisme om te kunnen uitstellen werkt als volgt: eerst bedenkt Steven een schotel vol redenen waarom het klusje niet prioritair is bv. ‘het is winter, we komen dan minder in de tuin’, vervolgens garneert hij dat met redenen waarom het klusje niet zo belangrijk is bv. ‘met de hond kan je ook aan de leiband gaan stappen’. Hij bedenkt ook wat zijn partner in dit proces toch best zelf kan doen in plaats van het aan hem over te laten. Tot slot overgiet hij alles met een sausje: ‘het moet toch met zo weinig mogelijk uitgaven’ en ‘ik heb zo’n extra verlof ook niet ieder jaar’. Goed gedaan! Helaas wordt Steven er zelf niet gelukkiger van en dus wil hij toch dit patroon graag doorbreken.

We vlooien het uit in de coachingsessie en komen tot de volgende strategie waarin visualiseren voor hem het beste lijkt te werken. Hij visualiseert achtereenvolgens:

1. Hoe het eindresultaat er uit zal zien: met de nodige geuren en kleuren beeldt hij zich in hoe dat nieuwe tuinhek er zal uitzien.

2. Wat de voordelen van dat eindresultaat zijn. Hij ziet voor zich hoe zijn huisgenoten er van gaan genieten. De hond zal niet meer weglopen uit de tuin, zodat de rust in huis kan weerkeren.

3. Hij brengt in kaart wat er nodig is om tot het gewenste eindresultaat te komen. Wat zijn de reële kosten? En indien dit nieuw wordt aangeschaft, hoeveel beslag legt dit op hun spaargeld?

Daar waar Steven aan het begin 'er helemaal geen zin in had' achtte hij nu de kans heel groot er aan te zullen beginnen. Benieuwd hoe dat verder gaat lopen!

Ben je dan lui als je geen pleaser bent?

Uit het voorgaande zou je misschien kunnen afleiden dat Steven tegen zijn zin klusjes moet doen om anderen tevreden te stellen. Dat is hier echter niet de insteek. Steven maakt een duidelijke afweging van wat de voordelen zijn om bepaalde taken wel te doen (gelukkigere huisgenoten, geen gezeur aan zijn kop, rust in huis) dan om ze eindeloos uit te stellen (blijvend gezeur, half afgewerkte taken die zorgen voor rondslingerende rommel) of zelfs helemaal niet te doen (kans dat de hond wegloopt uit de tuin of zelfs helemaal niet meer buiten mag lopen).

Innerlijk leiderschap…dat voel je.

Steven heeft een innerlijke motivatie nodig om in beweging te komen. What’s in it for him? Door de voordelen en het proces te visualiseren, wordt dit duidelijk voor hem. Hij snapt nu dat het niet enkel voor zijn partner voordelig is, maar ook voor zichzelf. En hij voelde innerlijk een ‘klik’: ‘dit wil ik ook, het is een fijn projectje’. Steven voelde als het ware zijn innerlijk leiderschap en dan hoef je niet langer te sleuren aan jezelf om tot actie te komen.

Herken je je in het verhaal van Steven? Wat zijn jouw beweegredenen om in actie te komen of uitstelgedrag te tonen? En hoe voel je je daarbij?

In het traject Stress- en burn-out preventie besteden we een sessie aan het herkennen en doorbreken van denk- en gedragspatronen. Ook in de loopbaancoaching kan je met deze vragen terecht bij je coach. Ga op zoek naar de oorzaak van het patroon en kom tot een strategie om deze te doorbreken. Zeker als je uitstelgedrag zorgt voor conflicten met je omgeving, zal je er veel deugd van hebben om dit eens onder de loep te nemen!

Meer tips krijgen om zelf je leven en je loopbaan in handen te nemen?

Vul hier je gegevens in en je krijgt als eerste nieuwe blogberichten in je inbox!

Gratis e-book

 

Fijn dat we je op de website mogen verwelkomen!

Wil je nog een leuk extraatje ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol tips en inspirerende verhalen en download meteen het gratis NextStep e-book!

Schrijf je in