Hoe kan die coach dat nu beter weten dan ik?

Vaak reageren mensen een beetje kregelig als iemand hen de suggestie doet om eens een coach op te zoeken. Misschien frons jij ook je wenkbrauw: ‘Hoe kan jij dat nu beter weten dan ik?’ of ‘Vind jij dat ik ziek ben dan?!’. Dat is de teneur van het ongeloof…

In de verdediging

coachVervolgens is de valstrik voor coaches om zichzelf te gaan aanpraten: hoeveel opleidingen ze al gevolgd hebben, welke prachtige resultaten ze al neergezet hebben enz. Er zijn zelfs cursussen om te leren uitleggen hoe goed ze zijn. Als ik echter hiermee geconfronteerd wordt, probeer ik steeds in te zoomen op de weerstand zelf. Want de vraag ‘hoe kan die coach dat nu beter weten dan de persoon zelf?’, is immers een terechte vraag want het gebeurt toch allemaal in het hoofd en het lijf van die andere persoon? Daar ligt meteen ook de verklaring.

Automatische piloot maakt soms brokken

Het gebeurt in jouw hoofd en je bent er aan gewend geraakt, meer zelfs, het is allemaal automatisme. Jij weet zelf niet hoe je tot beslissingen komt. Je vindt jezelf ‘normaal’. Iedereen vindt trouwens zichzelf ‘normaal’. We zijn allemaal normaal en tegelijk heel verschillend, zo blijkt. Want mij krijg je niet op een weide van één of ander hard-rock festival. Anderen vinden dat nou net ‘de max’. Gezien we echter de hele tijd met onszelf rondlopen is het nogal wiedes dat we onszelf ‘nomaal’ vinden, het is alleen de buitenwereld die ons daaraan doet twijfelen.

Als we in een coachingproces gaan dan merken mensen dat niks minder waar is: elke mens blijkt een uniek verhaal te zijn en gebruikt unieke schema’s om iets te analyseren en tot een besluit te komen. De automatische piloot maakt echter soms brokken.

coach helpenDe black-box ontmantelen

Ons brein is een echte ‘black box’: we weten er zelf bitter weinig van. Onze normale manier van verwerken is in realiteit een volstrekt unieke manier van kijken, luisteren, ruiken, smaken en aan de slag gaan.  Meestal is dit niet problematisch, omdat onze verwerking toch leidt tot iets wat gangbaar is, aanvaard wordt. Maar soms voelen we ons niet goed bij dat ‘gangbaar’ of ‘aanvaardbaar iets’. Of leidt het toch tot iets wat niet geaccepteerd wordt door anderen. In beide gevallen kan de coach jouw ‘normaal’ helpen fileren tot iets waar je de stukjes onzin van tussen kunt knippen of vervangen. Dat is precies wat de coach samen met jou zal doen.

Je brein is als je auto of je elektrische fiets

Je kan de verhouding met jouw brein ook bekijken als je verhouding met je auto of je elektrische fiets. Je rijdt ermee en zolang alles goed gaat is er niks aan de hand. Merk je op een bepaald moment dat die niet doet wat je verwacht, dan heb je een mechanieker nodig, een specifieke zelfs: een auto- of een fietsmechanieker. Mogelijks zelfs merkgebonden. Die herstelt het voor jou. Je brein is als je auto. Als er iets hapert in de output – en meestal merk je dat heel goed aan de feedback die je krijgt – dan is een specialist nodig om één en ander te bekijken en er iets aan te doen. Dat is ook de rol van de coach. Je helpen je eigen grenzen en beperkingen te achterhalen en te overstijgen.

Zelf sleutelen!?! Of naar de mechanieker van je hoofd gaan?

Dus volgende keer als je merkt iets te doen met ongewenst resultaat, rij dan eens naar de automechanieker van je hoofd: de coach.
En het leuke is dat jijzelf mee zal sleutelen en je zelf tot een oplossing zal komen doordat de coach jou de juiste sleutels zal aanreiken. Succes!

Samen sleutelen aan jouw 'normaal'?

Gratis e-book

 

Fijn dat we je op de website mogen verwelkomen!

Wil je nog een leuk extraatje ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol tips en inspirerende verhalen en download meteen het gratis NextStep e-book!

Schrijf je in